Bio
Stijn Bouma (1991) is een Nederlandse filmmaker die opgroeide in Hoorn. Na een (beroepsgeörienteerde) Master Filmstudies (UvA) te hebben behaald, vertrok hij naar Sarajevo. Hij volgde daar drie jaar het film.factory programma aan de Sarajevo Film Academy (SFA), opgezet door Béla Tarr. Daar maakte hij verscheidene korte films en had les van toonaangevende filmmakers zoals Apichatpong Weerasethakul, Pedro Costa, Atom Egoyan en Carlos Reygdas.
Tijdens zijn opleiding werkte hij op veel verschillende sets van zijn medestudenten, waarmee hij ook ervaring heeft opgedaan als camera-assistent (en DoP) en als opnameleider.
Tweedejaars film LEJLA (22 mins, 2017) werd geselecteerd voor de Cinéfondation in Cannes. Afstudeerfilm REGAINED MEMORY (55 mins, 2018) draaide als onderdeel van Future Frames op Karlovy Vary IFF. Tezamen draaiden deze films ook in het Forum van de Regisseurs, NFF en hadden NL distributie via Mokumfilm.
Kort! VISITE (12 mins, 2019) maakte hij daarna, die internationale première had in Clermont-Ferrand. ALLEEN TEGEN DE STAAT (docu, 55 mins, 2021) bracht een schokgolf teweeg en werd lovend ontvangen door zowel nationale als internationale pers.
Momenteel werkt hij aan verschillende projecten.
Artistiek statement
De hoeveelheid en circulatie van beelden is nooit groter geweest dan tegenwoordig. Op verschillende platforms en in de straten, overal komen we in aanraking met beelden. De meeste van deze beelden zijn betekenisloos, ze proberen ons iets te verkopen of ons te overweldigen met spektakel.
Maar hoeveel van deze beelden vinden een plek in ons hart? Ze zijn er slechts om de ‘tijd te doden’ en af te leiden, waarmee ze ook onze capaciteit om te concentreren verminderen. Tegenovergesteld, geloof ik nog steeds in cinema. In een sterke ervaring die betekenisvolle beelden in ons geheugen grift. Beelden die, in contrast met de wijdverspreide ontheiliging, nihilisme en ironie, nog steeds in staat zijn om mensen en het leven waardigheid toe te dichten. Beelden die, in plaats van de neppe of makkelijke poëzie van zonsondergangen, reizen en natuur, het Schone juist uitdragen in banale, alledaagse zaken.
Beelden die, in tegenstelling tot het escapisme in fantasie, moedig de confrontatie aangaan met de donkere gedachten en emoties van ons leven.