Sheila versus de Staat (2023)

Filmmaker Stijn Bouma maakte in 2021 de documentaire ‘Alleen tegen de staat’, waarin hij vijf gedupeerden van het toeslagenschandaal hun persoonlijke verhaal liet vertellen. De film bracht een schokgolf teweeg in de politiek en media.

Nu is er een vervolg: ‘Sheila versus de staat’, waarin Bouma het tergende afhandelingsproces van toeslagouder Sheila en haar gezin vastlegde. ‘Met haar verhaal wilde ik een gezicht geven aan de gezinnen die te maken hebben met de diepgaande gevolgen van een onmenselijk systeem.’

De 44-jarige Sheila is een van de slachtoffers van de toeslagenaffaire en al jaren verwikkeld in een bureaucratische strijd voor compensatie. Ze probeert er alles aan te doen om haar zevenjarige dochter Farah een betere toekomst te geven. Maar de brieven van schuldeisers blijven binnenkomen en in het compensatieproces komt ze geen stap verder. Onverwerkte trauma’s en stress eisen hun tol. Sheila wordt steeds zieker en de vraag rijst hoe lang ze nog heeft. 

Filmmaker Stijn Bouma volgde Sheila een jaar lang, terwijl ze probeert om samen met haar vriend en dochter het beste uit het leven te halen.