Alleen tegen de Staat (2021)

‘Alleen tegen de Staat’ is een documentaire met getuigenissen van gedupeerden van het Toeslagenschandaal. Ze vertellen hoe hun leven eruitzag, vóór de eerste vorderingsbrieven. Gewone burgers met een goede baan, gezin en een huis. Tot op een dag alles veranderde. Derya, Janet, Nazmiye, Badriah en Naoual vertellen kwetsbaar en openhartig over hetgeen zij sindsdien hebben meegemaakt. Monologen over het plotseling afscheid moeten nemen van je kind, over bezoeken van deurwaarders, over overheidsinstanties die de deur voor je sluiten en over het moeizame herstel van deze vermorzeling. Een film waarin het menselijke drama achter het schandaal tastbaarder wordt dan ooit. Een film waarin de stiltes en blikken de meeste zeggingskracht hebben: ze getuigen van het onbeschrijfelijke leed.

Trouw  – ​”Ik zou niet weten hoe deze vrouwen nog meer indruk zouden kunnen maken dan ze met hun presentatie in deze documentaire al doen.”

Volkskrant – “Zo indringend waren de verhalen van de slachtoffers van de toeslagenaffaire niet eerder te horen.”

NRC – “Hartverscheurend. De Koning zou in plaats van de troonrede oplezen deze film moeten laten zien.”

Joop.nl“Kamerleden in tranen bij voorvertoning. De verhalen van de moeders zijn hartverscheurend.”

Telegraaf – “Heldere, indringende psychologische portretten. Een uniek document, in zekere zin historische getuigenissen.”

TPO“Belangrijkste kwaliteit dat er geen ‘verhaal’ in traditionele zin wordt verteld of met theatrale effecten het leed extra wordt aangezet. Waardige getuigenis van onversneden staatsterreur.”

 

Idee, Regie, Productie, Montage: Stijn Bouma

Eindredacteur BNNVARA: Sjoerd van den Broek

Cinematografie: Lukas de Kort

Geluidsnabewerking: Ranko Pauković