De Jacht op Meral Ö. (2024)

Regisseur Stijn Bouma maakte al eerder een documentaire over het Toeslagenschandaal, en daar voegt hij nu een speelfilm aan toe: De jacht op Meral Ö gaat het drama heten, waarvan de opnamen dit najaar zullen beginnen.

De documentaire Alleen tegen de staat dateert uit 2021. Daarin liet Bouma vijf slachtoffers vertellen wat hen was overkomen. Volgens NRC waren het ‘de meest deprimerende uren televisie van de afgelopen jaren’. Het onderwerp liet Bouma niet los, want nu is er De jacht op Merel Ö, een drama over dezelfde affaire. Een van de meest pijnlijke en hartverscheurende affaires uit het Rutte-tijdperk dat zijn sporen nog altijd nalaat in de levens van duizenden mensen.

Het verhaal van De jacht op Merel Ö draait om de Turks-Nederlandse Meral die met haar twee jonge dochters in Almere woont en flinke schulden heeft waardoor er veel stress heerst in haar huishouden. Als sociaal rechercheur Ron haar leven binnendringt, wordt ze gedwongen steeds radicalere keuzes te maken om haar gezin te redden.

De hoofdrollen worden gespeeld door Dilan Yurdakul (Gtst, Bonnie & Clyde) en Gijs Naber (Penoza, The Story of My Wife). Het script werd geschreven door Roelof Jan Minneboo (Het voorval – Armando en de mythe) en Bouma zelf. Keplerfilm treedt op als producent in coproductie met de EO.

De opnamen van De jacht op Merel Ö gaan dit najaar van start en het drama zal in 2024 in de bioscoop worden uitgebracht. Een distributeur is nog niet bekend.